Centrul Chișinăului adună cel mai mare număr de construcții ne-necesare pe metru pătrat. Construcții ce, deseori, atacă monumentele istorice care, deși sunt sub protecția statului, sunt demolate întru crearea unor noi locuri de trai sau spații de oficii. Soartă atât de tristă o au trei case individuale uber-centrale, ce deja de câțiva ani purtau acest statut, localizat pe străzile Tricolorului (fosta stradă Jukovski) și str-la Teatrului. Să știți că exact aici vor apărea două clădiri sau un complex complex (scuzați-ne calamburul).
Centrul meu istoric cel de toate zilele
Mulți râvnesc la centrul istoric al Chișinăului, mai ales dacă se află în vecinătatea zonelor atât de la modă, precum Președinția Moldovei și renumitele parcuri centrale, nerealizând că acesta are menirea să fie o chemare istorică — cu străduțe liniștite și case, înălțimea cărora nu întrec, să zicem Primăria Chișinăului sau stalincele de pe Ștefan cel Mare. Iar dacă e să ne reîntoarcem la subiect, pe spațiul întins pe adresele Tricolorului 32 și 34, precum și str-la Teatrului 3 (A,B,C) potrivit www.monument.sit.md, erau (din păcate, erau!!) clădiri istorice.
Pe str. Tricolorului 32 se afla o casă individuală de la sfârșitul secolului XIX — începutul secolului XX. Potrivit aceleași pagini web, casa a fost dărâmată pe alocuri în timpul celui de-al doilea război mondial, fiind, ulterior, reconstruită. Casa avea un plan rectangular, într-un nivel, cu fațada având detalii cioplite din piatră și geamuri în segment de arc, cu (sic!) ancadramente „înecate” în suprafața peretelui. Aparent, aceasta fusese edificată după anumite formule magice din opt axe, dar, mai apoi, a fost modificată prin construirea unui etaj în mansardă. În acest edificiu, până în 2013, își ducea activitatea una dintre filialele Băncii Comerciale Române (BCR).
Casa individuală de pe str. Tricolorului 34 era inclusă în Registrul de monumente de istorie și cultură a municipiului Chișinău, creat de Academia de Științe. Construită în a doua jumătate a secolului XIX, a suferit și ea în perioada celui de-al doilea război, fiind reconstruită. Potrivit monument.sit.md, ușa avea o poziționare compozițional neclară, dar casa, în sine, era edificată după aceeași formulă de opt axe. Avea și elemente de arhitectură bastardă — mix de stiluri, popular vorbind. Aceasta aparținea răposatului om de afaceri Iurie Didenco, care ducea pe cei 438 metri pătrați de monument istoric activitatea unuia dintre cele mai fițoase (și scandaloase) localuri din Capitală — clubul Cocos Prive.
Stradela Teatrului 3 (A,B,C) găzduia o casă individuală în stil eclectic, cu fațadă asimetrică din cinci axe și decorată cu elementele portului popular sub plitele de pervaz. Casa, construită în a doua jumătate a sec. XIX și datată la începutul sec. XX, a fost contestată ca monument de arhitectură.
Deși toate casele purtau cu mândrie titlul de monumente de arhitectură de valoare locală, ele au fost sacrificate întru crearea unor noi edificii cu un număr necunoscut de apartamente pentru persoanele însetate de locuri fresh, lipsite de aroma caselor vechi, de clasă sau sovietice, pentru că s-au săturat de ele. Noi edificii înalte, care vor acoperi grandoarea Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” care, potrivit wikipedia (sic!) reprezintă o conștientizare de nivel superior a valorificării spirituale a esenței naționale a poporului. Acest edificiu proiectat de arhitectorii A. Gorșkov și N. Kurennoi și construit în 1980, împodobit cu altorelieful „Muzele”, sculptat de Boris și Galina Dubrovin, după cum istorisește blogul orașul meu (pentru că pagina teatrului nu funcționează), dar și Fântânile Cântătoarele ale Artistului N. Zaporojan, unul dintre cele mai iubite locuri de odihnă (și parcare) ale chișinăuienilor vor fi, cel mai probabil, umbrite de un monstru multi-etajat.
Cine și ce știm?
În 2013, BCR, una dintre primele bănci cu 100% capital străin în Republica Moldova, scoate la licitație online clădirea de pe str. Tricolorului 32, în care, timp de mai mulți ani, i-a fost sediu de sucursală la Chișinău. Acest lucru are loc într-o perioadă dubioasă pentru bancă, întrucât, potrivit portalului zf.ro, echipa BCR încerca să scape de proprietăți imobiliare nu doar de proprietăți din România, ci și din Moldova. Suma cerută este de 1,250,00 euro pentru o suprafață totală de 871 metri pătrați. Clădirea era (sic!) una dintre cele mai scumpe proprietăţi scoase la licitaţie de BCR. Pe același portal, era distribuită informația precum că banca avea sub „disponibilitatea” sa peste 1.300 de apartamente, aproape 700 de case, alături de hoteluri, sedii de firmă și alte proiecte imobiliare la pachet, iar vinderea unor proprietăți era, de fapt, un pas în procesul de restructurare al BCR. Într-un material din 2016, publicat pe anticorupție.md, figura că BCR se chinuia, fără succes, să vândă sediul demult nefuncțional din str. Tricolorului. Deși clădirea deținea statut de monument istoric, fostul purtător de cuvânt al Primăriei Chișinău și actualul pretor al sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc, a declarat pentru redacția Unimedia că (sic!) Instituția poate să vândă imobilul, dacă deține acte de proprietate. Nu pot fi efectuate anumite lucrări de construcție a clădirii.
Potrivit unei decizii din 25.05.2018 a Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI), a fost avizată schița de proiect pe adresa Tricolorului 34, unde Societatea cu Răspundere Limitată „Baucom Grup”, condusă de un oarecare Comerzan Vladimir, urma să ajute beneficiarul Iurie Didenco în (sic!) Reconstrucția imobilului în vederea amplasării spațiilor social-culturale la parter cu organizarea terasei Deschise în volumul podului șI anexarea unui bloc locativ cu parcare auto subterană din mun. Chișinău, str. Tricolorului, nr.34. Totuși, puțin mai târziu, în august 2018, multe portaluri de știri anunțau cu tristețe că petrecăreții Capitalei nu vor mai putea vizita clubul Cocos. Potrivit timpul.md, (sic!) Proprietarul clubului de noapte, împreună cu alți câțiva proprietari de bunuri imobile din regiune, au semnat un contract de societate civilă cu un agent economic. Astfel, a urmat demolarea clădirii istorice.
În fișa de cadastru, obținută de către Ziarul de Gardă pentru un material detaliat despre cei mai exemplari deținători de cluburi de noapte ai Capitalei, era menționat că Didenco, proprietarul terenului din Tricolorului 34, clădirii istorice în care Cocos își desfășura orele de dans și terasa din fața acestuia, semnase un contract de arendă cu firma care, la fel, îi aparținea — întreprinderea mixtă „Standard Vin Plus”. De asemenea, spațiile sus-menționate erau gajate pentru un credit de câteva zeci de mii de euro la Banca Comercială Română și altul de 1,7 milioane de lei la Moldindconbank.
Rezultatele și cine sunt eroii
Cui aparținea terenul din str-la Teatrului 3 nu este cert, însă datorită unei fișe de controale planificate de către AST în noiembrie 2019, cunoaștem cine acum își desfășoară activitatea pe toate cele trei terenuri:
– Bloc locativ Parter + 7 Etaje+ Penthouse pe str. Tricolorului 34, edificat de către EXFACTOR-GRUP S.R.L.
– Restabilirea fațadelor/ restabilirea obiectivului edificarea istoric existent și unui imobil nou Subsol + Parter (mezanin) + 3 Etaje+ 2 Etaje retrase, proiect care fusese neaprobat la 5 iulie 2018, dar avizat peste exact două săptămâni de același CNMI, pe str. Tricolorului 32, str-la Teatrului 3 de către SQUARE INVEST S.R.L.
E de menționat că despre ultima agenție se știe mai nimic, în afară de faptul că, potrivit portalului infodebit, aparține unui individ pe nume Igor Borziac, iar proiectantul său este firma VIGRO PROIECT S.R.L., fondatorul căreia este Victor Grozavu — da, da, fiul lui Nistor Grozavu. Fun fact – potrivit unui articol de ZDG privind averea fostului primar interimar și arhitect-șef al Capitalei, Nistor Grozavul în 2015 a fost verificat de către Comisia Națională de Integritate, precum că acesta (sic!) s-a aflat în conflict de interese când a semnat o autorizație de construcție elaborată în baza documentației de proiect întocmite de fima VIGRO PROIECT S.R.L. Grozavu, însă, a scăpat nepedepsit.
Despre EXFACTOR-GRUP S.R.L., însă, ca și despre restul firmelor din această diagramă interesantă de pe portalul open money, se știe că aparține renumitului om de afaceri Vladimir Tonu. Să începem:
- în 2014, a semnat contracte de construcție a unei mansarde, de reparație pentru judecătorii și nu doar, în valoare de milioane de lei, scrie anticorupție.md
- în mai 2017, a obținut un vot de acord din partea Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării pentru construirea hotelului cu subsol, parter, 9 etaje şi penthouse în centrul istoric al capitalei — pe fostul conac urban Râşcanu-Derojinschi de la intersecția străzilor Bucureşti 62 și Pârcălab 37, clădire, care a fost vândută în 2009 printr-o schemă frauduloasă unei companii off-shore cu 3,3 milioane de lei, scrie Ziarul de Gardă. Viitorii locuitori ai acestei încăperi vor avea în apropiere și o biserică, și liceul „Gh. Asachi”, și alte bunătățuri ale centrului Capitalei. Apropo, proiectantul acestei idei este același VIGRO PROIECT SRL;
- parcarea multi-etajată din fața Aeroportului Chișinău este edificată de către EXFACTOR GRUP;
- în 2019, s-a aflat despre semnarea unui contract secret de concesionare a Gărilor și Stațiilor Auto dintre stat și Compania „Gările Auto Moderne”, care-l are ca fondator pe Vladimir Tonu. Acum, potrivit aceluiași ZdG, reprezentanții companiei afirmă că prin (sic!) înţelegerea încheiată cu statul, pe lângă dreptul de prestare a serviciilor de autogară, le oferă posibilitatea de a construi pe teritoriul gărilor auto şi alte obiective de comerţ sau de prestare a serviciilor. Contractul a fost ținut în secret prin clauza de confidențialitate din acesta, iar această decizie a fost condamnată de către experții Transparency International Moldova;
- la fel în 2019, s-a aflat că cel mai frumos hotel din perioada sovietică, hotelul „Cosmos”, aparține deja de trei ani firmei EXFACTOR GRUP, dar din anumite cauze această informație nu era publică. „Acum vrem să-i facem un proiect, vrem să venim cu un concept de renovare. Zona aceea, dacă ne uităm, în afară de hotel, totul s-a renovat”, afirma Vladimir Tonu pentru Ziarul de Gardă;
- într-un material din 2019, compilat de către Radio Europa Liberă Moldova, este menționat că (sic!) una dintre cele mai generoase investiții în bugetul electoral al partidului [lui Ilan Șor] — 1,3 milioane de lei — a făcut-o Vladimir Tonu.
Important e de menționat că nu sunt suficiente documente despre momentul în care terenul de pe Tricolorului 34 a ajuns pe mâinile EXFACTOR GRUP. Cert e că acest S.R.L. avea conexiuni deja cu proiectantul lui Didenco, „Baucom Grup”, întrucât lucrau de ceva timp la schița unui proiect de construcție a unei clădiri multi-etajate cu spații comerciale pe un teren scandalos, pe care l-au procurat cu 9 milioane de lei de la Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS). Acest teren (sic!) ar face parte dintr-un proiect imobiliar care cuprinde și actualul sediu al Ambasadei SUA, dar și niște spații ale Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din vecinătate, potrivit Ziarului Național. Schița de proiect a fost aprobată în ianuarie 2019.
Mai sunt și alte articole amuzante, dar triste despre firmele lui Vladimir Tonu – în 2014, numele uneia dintre ele figura într-o mini-investigație de timpul.md despre milioanele investite (și pierdute) într-un bloc în proces de construcție; se zvonea că Tonu va construi primul zgârie-nori din Chișinău cu (sic!) 36 de etaje, în cel mai rău caz – 24 de etaje pe fostul restaurant Doina, potrivit point.md, iar locuitorii a două clădiri date în exploatare de către companie afirmau că (sic!) sunt gata să-l acționeze în judecată pe directorul companiei, care a construit ambele blocuri fără a lua în calcul factorul ecologic — dacă nu ați înțeles, era vorba despre mirosul îngrozitor de la urnele de gunoi, potrivit jurnal.tv.
Cu tot amalgamul ăsta de informație, ne întrebăm ce fel de oraș pentru oameni va fi Chișinăul?
Dacă faci parte dintr-un grup de inițiativă împotriva construcțiilor ilegale, dacă ești dezvoltator ce dorește să funcționeze în conformitate cu legea sau pur și simplu îți dorești să ți se respecte dreptul la un trai normal, fără clădiri care „cresc” în preajma casei tale, împărtășește cu noi datele despre schița de proiect acceptată sau construcția demarată la adresa de email info@construimorasul.md.
Un oraș mai bun – un efort comun!