Construcție fără sentimente într-o zonă atractivă a sectorului Râșcani (VIDEO) Image

Construcție fără sentimente într-o zonă atractivă a sectorului Râșcani (VIDEO)

În 2010, „SARVN” SRL primește un lot de pământ pe str. Lermontov — după Gara de Sud, pentru un „obiectiv comercial cu spații pentru prestarea serviciilor și deservirea populației”.

Cinci ani mai târziu, acest lot a fost schimbat cu alte două loturi de pământ mult mai avantajoase în sectorul Râșcani și Buiucani. Terenurile au ajuns sub aripa a două companii:

  • „CVC Procons Plus” S.R.L., fondată de Cavca Vitalie — fost co-fondator „SARVN” SRL și fratele lui Cavca Gheorghe, specialist principal în Direcția arhitectură și de Vasile Ceban, administratorul „Vasigur Grup”
  • „GlobalConstruct-Grup”, administrată de Vasile Ceban, co-fondator al „Vasigur Grup”.

Pe Dimo 7/3, unul dintre loturi, era planificată construirea unei clădiri cu nouă etaje și parcări subterane.

Locuitoarea clădirii de pe Dimo 7/3, Dna Tatiana, povestește despre experiența comunității ei. „După ce ei au defrișat arborii din scuar, au început să spună tuturor că acesta era un loc părăsit, nimeni nu avea grijă de el. Că era un loc al vagabonzilor. Că era gunoi. Dar nu este adevărat! În plus, în această casă chiar și acum locuiesc și lucrează diverși sculptori, cunoscuți în oraș și în țară pentru monumentele lor. Aici erau mulți arbori, după era un drum pavat, iar acolo, sub perete, lucrau sculptorii cu grămezi imense de piatră, aduse din alte părți. Acolo erau create sculpturile. Noi vedeam acest lucru din geamurile casei noastre. Nu vă imaginați cât de frumos era. Mulți părinți și bunei aduceau copiii lor aici, iar sculptorul le arăta cum cioplește chipul lui Ștefan cel Mare. Aici era extrem de frumos!”

Construcția a început în baza unui contract de arendă a terenului pe cinci ani. E de menționat că distanța dintre casa 7/3 și atelierul sculptorilor e de doar 49 de metri. „Din acest moment începe cea mai mare escrocherie — în 2015, când încă Chirtoacă era primar, Consiliul Municipal a votat pentru un schimb de teren de la periferia Capitalei cu două loturi de pământ în oraș — adică 40 de acri de acolo a câte 20 în urbă. Ei s-au adresat la «Gofma-Consulting» SRL. Aceasta valorifică pământul din periferie sub același preț cu pământul din zona de aur a sectorului Râșcani, adică în scuarul nostru și în spatele cinematografului Flacăra, sectorul Buiucani. Pământul nostru a fost valorificat cu 1,900 de euro acrul, dar prețul real este mult mai scump.”

„Gofma-Consulting” S.R.L. figurează în investigațiii privind evaluarea comercială a terenurilor cu prețuri mai mici decât cele reale pe piață a imobilelor din diverse regiuni ale Capitalei — din cauza acestor devalorizări, multe familii au rămas fără case, potrivit anchetelor efectuate de ZdG.

„A avut loc schimbul. Apoi, au început-o cu probele apelor subterane, apoi au plasat un gard, au defrișat mai mulți copaci decât le-a fost permis. Noi am fost vizitați de comisia parlamentară, de specialiști ce au întreprins o cercetare — ei aveau o autorizație de defrișare a copacilor pentru un anumit număr de arbori, circa 30, dar au tăiat mult mai mulți. I-am dat în judecată, iar comisia parlamentară a evaluat dauna adusă mediului cu suma de 197 de mii de lei.”

Potrivit locuitorilor, au fost defrișați și arbori valoroși din punct de vedere ecologic. Procesul de judecată privind ilegalitatea defrișării încă are loc, iar banii menționați încă nu au ajuns la Agenția de Mediu.

„Am fost vizitați de Ruslan Codreanu și, după, el semnează dispoziția de sistare a lucrărilor. Dezvoltatorii au contestat-o în două zile. Apoi, am apelat din nou la primărie. Atunci mai era Nistor Grozavu, iar el a semnat dispoziția pentru anularea autorizației pentru construcție. Companiile din nou merg în judecată și din nou o contestă. Mai departe am mers la Consiliul Municipal — eram 150 de oameni, am umplut sala, ne-am adresat consilierilor municipali ca lotul nostru să fie schimbat, la fel cum au făcut-o anterior, dar să ne lase în pace să reîntoarcem scuarul comunității. Pe 15 noiembrie 2018, la trei zile de la defrișarea scuarului, s-a votat unanim ca lotul să fie schimbat. Și ce ei fac? Desigur că contestează votul Consiliului în judecată. Nu conta cui ne adresam, ce acțiuni întreprindeam, chiar de aveam cinci dispoziții, ei mereu totul contestau în judecată.”

Acest lot de pământ tot timpul era păzit de către servicii de securitate, care nu permiteau nici Agenției de Supraveghere Tehnică (AST) să verifice spațiul.

„Cei din serviciul de pază erau echipați cu veste anti-glonț, spray cu piper, aveau cască de protecție, amenințau locatarii noștri. Când veneau cei de la AST, paza nu-i lăsa să intre. Până nu apelam la cineva, până nu am mers în Parlament, până nu am blocat ușile de acolo, am invitat deputați și aproape toți au fost aici. Doar când Parlamentul a spus că AST este obligat să intre, atunci au venit inginerii lor, au măsurat câte ceva, au găsit zece încălcări. Companiile le-au corectat și următoarea zi au venit să continue săpăturile.”

Potrivit unei cercetări la Inspecția Financiară, terenul de pe str. Lermontov era evaluat la 2,5 mln lei, dar a fost schimbat printr-o decizie a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) pe două loturi – scuarul Dimo 7/3 cu 7 mln de lei și spațiul de pe str. Creangă cu 5 mln lei. Diferența de buget era de aproape 10 mln lei. „Această diferență trebuia să rămână în bugetul orașului. Nu sunt sigură dacă e o coincidență, dar unul dintre co-fondatorii companiei [Procons-Plus], Cavca Vitalie, e fratele specialistului principal [Gheorghe Cavca] în cadrul Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. A fost deschis un dosar penal pentru a-i putea pedepsi din cauza unui conflict de interese în baza relațiilor de rudenie. Au fost judecăți, dar dosarul a fost închis pentru că nu erau găsite încălcări.”

În spatele acestei lupte, stă un grup de inițiativă al clădirii 7/3, format din circa 150 de oameni, dintre care unii, în funcție de timpul ce-l au la îndemână, se alătură mișcării. „Suntem 50 de oameni mereu implicați în grup — noi mergem în judecăți, noi ne-am culcat pe pământ când au venit buldozerele. Mai sunt încă 100 de oameni care se alătură nouă când pot, care ne susțin și moral, și material, pentru că noi am angajat un avocat să ne apere interesele. Suntem extrem de dezamăgiți de sistemul judecătoresc. Chiar și după zeci de judecăți prin sectorul nostru sau în Centru, oriunde nu am fi mers, vocile noastre nu erau auzite. Când ne doream să fim partea terță într-un proces de judecată, nouă ni se spunea că nu avem drepturi, că nu avem nimic de a face cu această situație, erau doar judecăți dintre primărie și dezvoltatori, iar noi trebuia să tăcem. Ni se spunea să tăcem! Dar și primăria ne-a dezamăgit — tot răul pornește de acolo, de la toți acești oameni, care împart pământurile municipale după placul lor, pământuri destinate pentru bunei, pentru copii, pentru activități după o zi de lucru. Toate pornesc de la primărie — dezvoltatorilor li se dă pământul, apoi certificatul de urbanism, apoi autorizația pentru construcție, iar dezvoltatorii vin și ne spun că ei nu au nici o vină, că au toate documentele în regulă și care-i problema. Și atunci înțelegi că da, ești omul care-și iubește orașul, plătește impozite, dar niciodată nu vei fi auzit. A fost o luptă nu doar ca să protejăm pământul nostru, ci ca să demonstrăm, având toate documentele la mână, că a fost o escrocherie și ne dorim ca dreptatea să fie la putere.”

Un text

Nici noaptea de revelion nu a trecut pașnic pentru locuitorii casei. „31 decembrie 2019. Câteva ore până la revelion. Liniștit, gătim bucate de sărbători. În grupul nostru de comunicare, în care toți împărtășim informația operativ, cineva a anunțat că se plimbă oameni vajnici cu măpi după gardul galben. Mergem să vedem care-i zarva și s-a adeverit că directorii companiilor discută planul de acțiuni privind reîntoarcerea tehnicii de săpare a gropii de fundație până la Crăciun și după să continue lucrul. Am apelat imediat la primărie, la Direcția Arhitectură, și acolo ne-au confirmat că dezvoltatorii au adus o cerere prealabilă pentru a informa instituția că vor continua lucrările de construcție. Pe 2 ianuarie am ieșit cu toții și am blocat drumul, am filmat o adresare video cu strigăt de ajutor către primar. Cam cinci ore mai târziu, s-au adunat 100 de oameni.”

După această situație, gardul din jurul terenului a fost dat jos. „Vasigur Grup” neagă apartenența sa la acest proiect, însă Vasile Ceban figurează în ambele companii implicate în construcția clădirii de pe Dimo 7/3. „În toate documentele, figurează compania «Procons-Plus» și «Global-Construct Grup». «Procons-Plus» e fondat de Vasile Ceban și Vitalie Cavca. În «Global-Construct Grup» e Vasile Ceban. În «Vasigur», e Vasile și Igor Ceban. În toate cele trei companii sunt aceleași familii și nu trebuie de făcut un show că unii sau alții nu au apartenență la acest proiect.”

Deși au fost nenumărate pierderi din partea grupului de inițiativă, anul 2020 le-a adus câteva bucurii. Chiar înainte de instaurarea stării de urgență în țară, trebuia să fie decisă soarta scuarului de pe Dimo 7/3. „La momentul actual, dezvoltatorii nu au o autorizație pentru construcție. Prima autorizație, primită pe 26 ianuarie 2018, a expirat, dar și cele contestate de ei noi le-am câștigat în judecată. Apoi, dispoziția de sistare a lucrărilor de construcție am câștigat-o în prima instanță.”

Urmează o nouă luptă pentru rezilierea contractului de arendă. „Ne dorim lichidarea contractului de arendă, ca pământul să fie întors sub protecția Municipiului, să aducem drumul în starea care era, pentru că acum tot transportul merge direct pe lângă casa noastră din cauza că drumul e distrus. Vrem să fie totul cum a fost, cu zonă pentru sculptori, să sădim arborii înapoi, să readucem frumusețea în oraș.” La momentul defrișării arborilor din scuar, companiile nu aveau achitată arenda acumulată până în acel moment.

Grupul de inițiativă continuă să-și apere drepturile lor și familiilor lor.

** Dacă faci parte dintr-un grup de inițiativă împotriva construcțiilor ilegale, dacă ești dezvoltator ce dorește să funcționeze în conformitate cu legea sau pur și simplu îți dorești să ți se respecte dreptul la un trai normal, fără clădiri care „cresc” în preajma casei tale, împărtășește cu noi datele despre schița de proiect acceptată sau construcția demarată la adresa de email info@construimorasul.md. 


Distribuie